S . A . A . R .

SAAR staat voor:

S             Signaleren
A             Alarmeren
A             Appen
R             Reageren

Signaleren: U ziet een verdacht situatie/persoon die u een akelig gevoel bezorgt.

Alarmeren: Uiteraard belt u dan meteen 1-1-2, u krijgt dan iemand van de meldkamer aan de telefoon. U legt uit wat u gezien heeft en geeft een zo goed mogelijk signalement van de persoon. De centralist van de meldkamer  zal  dit doorgeven  aan de politie.

De politie onderneemt graag actie want zij willen weten wat die persoon doet in uw wijk. De politie zal ten alle tijden de persoon in kwestie op een normale manier benaderen. Ook word er nooit verteld aan de persoon in kwestie dat er een melding is gemaakt van een buurtbewoner.

Appen: Nadat u 1-1-2 gebeld heeft,  appt u wat u net gemeld heeft aan de meldkamer naar alle leden van de Wijk Whatsapp Groep.

Reageren: Met reageren word bedoelt dat u en de gealarmeerde leden van de Wijk Whatsapp Groep de persoon in kwestie op afstand in de gaten houden door de meldkamer en elkaar steeds op de hoogte houden via de Whatsapp Groep waar degene zich begeeft. Als de  politie ter plaatse komt zal de persoon in kwestie door de politie aangesproken worden.  Er word dan een einde bericht afgegeven door een lid van de Whatsapp Groep of door de Politie.

Huisregels

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 21 jaar;
 2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de plaats en wijk van de groep;
 3. WhatsApp Buurtpreventie Groepen zijn een burgerinitiatief.
  De politie komt alleen in actie wanneer er een melding bij 1-1-2 gedaan is en de meldkamer een dienstdoende agent op de situatie afstuurt. Dit is afhankelijk van de prioriteit, overige meldingen in de omgeving en beschikbaarheid van personeel;
 4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 1-1-2
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
  R = Reageer, door van een veilige afstand te observeren;
 5. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is! Voorkom een regen van 1-1-2 meldingen;
 6. Bij een melding blijft u in de buurt van uw woning om te voorkomen dat iedereen naar de plek gaat waar de melding vandaan komt. Op deze manier behouden we het zicht op het gehele gebied.
 7. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
 8. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
 9. Het versturen van foto’s en/of video’s van een verdacht persoon is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk is of meerwaarde heeft.
  * Dat houdt in dat je wel foto’s en video’s mag maken (mits u dit veilig kunt doen, zonder dat de persoon dit ziet), maar niet mag delen in de WhatsApp groep. Dit i.v.m. de wet op de privacy. De eventuele foto´s en/of video’s die gemaakt worden mogen alleen aan de politie verstrekt worden. U kunt aangeven bij de meldkamer dat u foto’s en/of video’s heeft gemaakt van de persoon/situatie.
  * Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte, gezicht en specifieke kenmerken (bv. moedervlek) kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type, het kenteken, schade en andere herkenbare kenmerken;
 10. Gebruik de WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten/bedankjes/.

Let op! De huisregels kunnen per groep iets afwijken.

Aanvullende deelnemersvoorwaarden

 1. Het niet houden aan de afspraken kan leiden tot verwijdering uit de groep;
 2. Het is uitdrukkelijk niet toegestaan om persoonsgegevens (naam, mobiel nummer, etc.) van leden uit de groep aan derden te verstrekken.
 3. In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien, beslissen de leden van de regiegroep, eventueel in samenspraak met de politie en/of gemeente.

Let op! De huisregels kunnen per groep iets afwijken.